Εφαρμογή νομοθεσίας για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας

Εφαρμογή νομοθεσίας για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Καθεστώς φαίνεται να παραμένουν οι πολύμηνες ή ακόμα και πολυετείς αναμονές των ειδικευόμενων γιατρών για την ολοκλήρωση  και την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας.

Προκειμένου να ξεκινήσει ένας απόφοιτος της ιατρικής σχολής την ειδικότητά του, τηρείται μία σειρά προτεραιότητας και αναμονής μέχρι να «ανοίξει» η θέση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα για την ειδικότητα της Ψυχιατρικής, όπου για την απόκτηση του τίτλου απαιτείται ο εκάστοτε ειδικευόμενος γιατρός να κάνει άσκηση πρώτα 6 μήνες στην Παθολογία, στη συνέχεια ένα χρόνο στη Νευρολογία και στο τέλος 3,5 χρόνια στην Ψυχιατρική. Παράλληλα με τις περιόδους της άσκησης μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμονής μεταξύ των ειδικοτήτων προκειμένου να «ανοίξουν» οι αντίστοιχες θέσεις στα νοσοκομεία που έχουν δηλώσει οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Στην  συγκεκριμένη περίπτωση, η αναμονή για την ολοκλήρωση της ειδικότητας της ψυχιατρικής μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δέκα χρόνια. Πάγιο αίτημα τόσο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας όσο και του Συλλόγου Ειδικευομένων Ψυχιατρικής σε Αναμονή, αποτελούσε η δυνατότητα άσκησης των ειδικευόμενων γιατρών σε όποια από τις ειδικότητες υπάρξει διαθέσιμη θέση, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι πολυετείς αναμονές. Αίτημα που έγινε κατανοητό και απαντήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την ψήφιση σχετικού νόμου και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ Β/1815/2009 «σχετικά με την άσκηση των γιατρών για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας της Νευρολογίας, της Ψυχιατρικής και λοιπές ειδικότητες», η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στην πράξη.

Ωστόσο, η αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας και οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, είχαν ως αποτέλεσμα να μην προχωρήσει στην πράξη η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Διευθύνσεων Υγείας δεν έχουν λάβει ακόμα μέχρι και σήμερα περαιτέρω οδηγίες και διευκρινήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η σχετική απόφαση και να δοθεί ουσιαστική λύση στις πολύμηνες αναμονές των γιατρών για την έναρξη, αλλά και ολοκλήρωση των ειδικοτήτων τους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Για ποιους λόγους δεν εφαρμόζονται στην πράξη οι σχετικές διατάξεις για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας της ψυχιατρικής, της νευρολογίας και λοιπών ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να παραμένουν οι πολυετείς αναμονές ειδικοτήτων των γιατρών;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Διευθύνσεων Υγείας ανά την επικράτεια και να ξεκινήσουν την εφαρμογή του σχετικού νόμου;